Машината е изпълнявала полет от Барселона към Дюселдорф

 

 

 

В южната част на Франция се разби пътнически самолет Airbus A 320, предаде La Provence. Летателният апарат е собственост на компанията "GermanWings", която по данни на Frankfurter Allgemeine Zeitung е дъщерна на "Lufthansa". Самолетът е изпълнявал полет от Барселона към Дюселдорф. В него са се намирали 144 пътници, четирима стюарди и двама пилоти.

 

Highslide JS

 

 

Според информация на ръководителя на пресцентъра на Германската служба за сигурност Аксел Рааб са загинали 154 души, твърди РИА Новости.  

 

По информация на наземния оператор Swissport част от пътниците са германци, вероятният им брой е 67. По-голяма част от тях са се връщали след няколко прекарани дни в Барселона и Палма де Майорка. В самолета е пътувал и цял клас ученици от германски произход - 16 ученици на възраст около 15 години. По данни на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария на борда са пътували 45 испанци. Тя твърди, че на борда е имало и две бебета. Според кореспондента на El País в Париж на борда на самолета са се намирали 42 испански граждани. Има информация, че сред пътниците е имало и турски граждани. 

 

От българското външно министерство съобщиха за Нова, че все още не разполагат със списъка на пътуващите на борда на самолета и не се знае дали е имало българи. Задействани са посолствата ни във Франция, Германия и Испания.

 

Highslide JS
 
 

Френският президент Франсоа Оланд, цитиран от France24, съобщи, че няма оцелели пътници. Държавният глава поясни, че голяма част от жертвите са германски граждани.   

 

Летателният апарат се е разбил над Алпите на 2700 метра височина, край град Барселонет  – на 160 км северно от Ница. Хеликоптери вече намериха останките от машината. Забелязани са корпусът на самолета и няколко тела. Районът на катастрофата е труднодостъпен, няма път до мястото на инцидента и затова спасителните операции се очаква да продължат дълго. Спасителните екипи са пристигнали на място, но нито един от тях все още не може да достигне до останките на самолета. Части от разбилата се машина са разпръснати в диаметър от 2 квадратни километра.

 

Френският президент Франсоа Оланд написа в Туитър: ”Искам да изразя своята съпричастност към семействата на загиналите. Ние сме в траур. Това е една трагедия”.

 

Самолетът е трябвало да излети в 9.35 от летището в Барселона, но го е направил едва в 10.01. Връзката с полета е била изгубена в 10.41 часа местно време. В 10.47 часа е изпратен последен сигнал за тревога от самолета. Самолетът е трябвало да кацне в Дюселдорф към 11.55 часа. Очевидци съобщават, че са видели машината да преминава необичайно ниско. 

 

Highslide JS
 

Авиокомпанията "GermanWings" публикува в Туитър карта на маршрута на самолета. Еврокомисията изрази съболезнования на близките на жертвите. Премиерът на Франция Манюел Валс подчерта, че все още е рано да се говори за причините за катастрофата.  

 

Според данните от сайта Flightaware самолетът е падал рязко надолу и е изгубил 14 000 метра височина в рамките на пет минути. Вероятно той е започнал да пада от 11 000 метра надморска височина със скорост от 700 км/ч. и вероятно е паднал само за 9 минути. 

 

Highslide JS
 

 

Броени минути след инцидента акциите на "Airbus" на борсата в Париж спаднаха с 2,13%. 

 

Заради стачката на пилотите от "Lufthansa", част от пътниците от редовните полети на компанията са пренасочили билетите си към лоукост филилала "GermanWings".

 

"Airbus" започна собствено разследване на катастрофата. В главния офис на компанията в Тулуза е създаден кризисен щаб. На номер 012 близките на пътниците могат да получат информация, ако се звъни от чужбина телефонът е 0034 902 40 00 12. Външното министерство на Германия също откри гореща линия: 0049 30 5000 3000. 

 

По данни на flightradar24.com катастрофиралата машина е една от най-старите в "GermanWings" и е била доставена през 1990 г. 

 

"Не знаем какво се е случило с полет 4U 9525. Ако нашите опасения се потвърдят, това ще бъде черен ден за "Lufthansа", заяви по-рано на "Lufthansа" Карстен Шпор и изрази съболезнования към жертвите. До 25 октомври тази година германската авиолиния "Germanwings" е планирала 132 дестинации в 31 държави. Основно те тръгват от Дюселдорф, Щутгард, Хамбург, Хановер и Дортмунд. През февруари 2014 година компанията е преустановила повече от 200 полета в Европа заради стачка на пилотите. Това е засегнало 60% от общо 900-те полета на компанията, става ясно от прессъобщение на компанията. 

 

Последната самолетна катастрофа на територията на Франция става на 25 юли 2000 година, когато "Конкорд" на "Ер Франс" се разбива непосредствено след излитането от парижкото летище Роаси Шарл де Гол. Тогава загиват 113 души.

 

За 16 часа българско време е насрочена пресконференция на авиокомпанията "GermanWings", на която се очаква да бъдат дадени подробности за трагичния инцидент.