Прозира взаимодействие с Кремъл, заяви бившият министър

 

"Връзките между Цветан Василев и инвеститора Пиер Луврие (шеф на компанията LIC33 - бел.ред.) са повече от очевидниИзглежда, че в случая Василев се договаря със себе си". Това заяви за "Здравей, България" бившият енергиен министър Трайчо Трайков, след като вчера бе обявено, че специално създадената компания LIC33 ще придобие дялове в БТК ("Виваком"), военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб" и цифровия мултиплекс "Фърст диджитал". 

Още по темата

 

"Години наред се отричаше, че всички тези фирми са свързани. И това сякаш го знаеха всички, с изключение на "Банков надзор" на БНБ. Но той си стоеше на ръцете и броеше звездите", коментира Трайков. 

 

Той изтъкна, че инвеститорите така и не са казали дали ще могат да покрият задълженията на фирмите. 

 

"Не съм сигурен, че сделка има. Тя не може да се осъществи без съгласието на кредиторите. Кредитор е КТБ, а индиректно - държавата", изтъкна Трайков, като допълни, че тук става дума за стратегически активи и за прозиращи връзки с Кремъл. 

 

По думите на финансиста Кольо Парамов вече е ясно, че активите на Василев са за над 5 милиарда лева. Държавата вече може да продава активи на банката, за да покрие парите за депозитите, но досега не го е сторила, уточни той.

 

„Още 17 компании са собственост на Василев. В тях са активите на банкера и трябва да се предотврати опитът тази собственост да се прехвърли на съмнителни лица и офшорни фирми”, предупреди Парамов. 

 

Експертите се съгласиха, че държавата има интерес да следи тази сделка, защото ако се покрият, част от дълговете на фирмите на Василев индиректно могат да се върнат в хазната. 

 

"Квесторите в КТБ, по искане на Иван Искров, заблудиха цяла България. Те обезцениха всички активи на банката до такава степен, че да може тя да бъде фалирана. Освен това задържаха процеса с няколко месеца", заяви той.

 

Журналистът Иван Бакалов изтъкна, че банката на Цветан Василев е била напълнена с парите на държавата и фаворизирана.

 

"През нея се направиха сделките за "Булгартабак", за БТК. Това е икономика на тъмно. ДПС и Доган чрез Пеевски участват в историята с КТБ. Василев и Пеевски се хванаха за гушите и сега искат да отнемат участието на Василев", поясни журналистът, като допълни, че в схемата "надничат и интересите на Бойко Борисов".

 

"Вие мислите ли, че Борисов е продал „Булгартабак” без да знае на кого?", попита той.