Те коментириха прехвърлянето на акции от „Виваком” и два военни завода

 

Съдът назначи двама временни синдици в КТБ. Междувременно, експерти коментираха, че продажбата на шестте дружества, свързани с банкера Цветан Василев, е заплаха за националната сигурност. Става дума за прехвърлянето на акции от  „Виваком”, два военни завода и цифровия разпределител у нас. 

Още по темата

 

Липсват факти за инвеститора  LIC и само по себе си това е риск, коментират експерти. Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира: „Става дума за стратегически активи и за прозиращи връзки с Кремъл. И по двете линии държавата е длъжна да прояви любопитство какво се случва”.

 

Притеснен е и бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров. „Държавното ръководство е длъжно да предполага, че това би могло да бъде и недобронамерена структура. Нещо повече – дори с намерението да вреди”, коментира той.

 

Според експертите, проучването на LIC трябва да е внимателно не само заради военните заводи в списъка, но и заради НУРТС и ГАРБ.  “Oнзи, който притежава способите за пипълмерия, за измерването на обществен интерес, малко или много, пряко или косвено, влияе върху съответните медии”,  коментира още Димо Гяуров.

 

Другото притеснение на експертите е свързано с евентуална руска връзка на инвеститорите, представили са като "европейски".  Според тях това мoжело да противоречи на членството ни в ЕС и НАТО.  „Ние виждаме едни хора, които са практически неизвестни, за които единственото, което научаваме е, че може би имат контакти с руски олигарси”, коментира Тихомир Безлов.

 

Според адвоката на Цветан Василев, няма доказателства самият банкер да стои зад инвеститора LIC.  “По принцип, всичко е възможно в този свят, но докато няма доказателства, всичко е празни приказки. Само с дявола още не са свързали Цветан Василев”, коментира адвокат Константин Симеонов.

 

Преди да каже категорично да или не на сделките държавата изчаква повече информация кой стои зад LIC.