Промените в Закона за частните съдебни изпълнители ще разклатят банковата система, каза той

 

„В момента задължения от 100, 200 или 300 лева, например, не се събират нито от частните, нито от държавните съдебни изпълнители, тъй като държавните такси са значително по-големи”, обясни в „Здравей, България” доц. Красен Станчев, който е преподавател в Софийския университет, както и един от авторите на Закона, регламентиращ дейността на частните съдебни изпълнители.

 

По думите му частните съдебни изпълнители събират за бюджета около 200 милиона лева на година и възстановяват плащания от сделки за около 1.2 млрд. лева.

 

Според него процесът на събиране на задължения е доста скъп, но ако се направи така, че това да става по електронен път, цената доста ще падне. „При този вариант ще могат да се събират и малките задължения”, категоричен е експертът.

 

Той заяви, че таксите на частните съдебни изпълнители не са толкова големи, колкото се твърди, а всъщност са най-малките в цялата процедура. „Те не са увеличавани от 2006 година, за разлика от таксите на адвокатите и нотариусите”, каза още доц. Красен Станчев.

 

Относно предложенията за промени в закона, които Мая Манолова е направила, той заяви, че ако те бъдат приети, то тогава малките дългове ще станат несъбираеми.

 

Големият проблем според него е, че промените в този закон могат да разклатят банковата система, тъй като няма да могат да се събират малките кредити.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.