Предвижда се инициативата за референдум пред НС да се намали от 250 000 на 150 000 подписа

АБВ внесе законопроект за изменение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това съобщи на брифинг в Народното събрание депутатът от ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

 

Проектът предвижда прагът за валидност на обществено допитване да бъде 40% от имащите право на глас + 1. Така критерият няма да зависи от активността на последния вот, обясни тя. За справка – сега действащите правила предвиждат референдумът да е валиден, ако гласувалите са не по малко от тези на последните парламентарни избори.

 

"Считаме, че така, както Законът за прякото участие на гражданите във властта и местното самоуправление днес функционира, е неработещ. Прагът за легитимност за провеждане на референдуми е твърде висок и с оглед той да бъде работещ, самостоятелен и да има предвидимост и яснота за това какъв е прагът, ние предлагаме да го фиксираме на 40%+1 глас от имащите право на гласуване. Това е по-добър и по-достъпен вариант за осъществяване и реализиране на референдум", каза Тодорова. Проектът на АБВ предвижда същите правила да са валидни и за провеждане на местни референдуми.

 

Сегашният закон, регламентиращ референдумите, не работи. С промените общественото допитване ще стане осъществимо, обясни Мариана Тодорова. 40% е осреднен вариант на праговете за валидност, които работят в други европейски държави - между 50% и 20%, съобщиха от АБВ.

 

Проектът на АБВ предвижда също подписката за предлагане на инициатива за референдум пред Народното събрание да се намали от 250 000 на 150 000 подписа, а за свикване на референдум - от 500 000 на 300 000 души. Аргументът е, че това ще даде възможност и на малки партии, и на НПО-та да се организират, тъй като подписката от 500 000 е по силите само на големите партийни централи.