България има изключително добър, достоен, прекрасен президент, коментира премиерът

 

Премиерът Бойко Борисов подкрепи държавния глава Росен Плевнелиев за намерението му да инициира референдум за изборните правила

 

„Толкова усилено събирахме подписи за този референдум, близо 500 000 подписа събрахме. Абсолютно съм „за” и използвам случая да кажа, че България има изключително добър, достоен, прекрасен президент”, заяви Борисов в Брюксел. „Радвам се, че имаме такъв президент. Особено във външната политика имаме особено добър синхрон”, каза още той. 

 

По-късно днес премиерът ще участва в заседанието на Европейския съвет, на което ще се обсъди създаването на европейски енергиен съюз. „България беше най-лоялната, най-принципната, изпълнявайки абсолютно всички указания на Европейската комисия, и на практика се лиши от три големи договора“, посочи премиерът Борисов. „Нашето настояване ще бъде да се вкара газовият хъб, да се подпомогне финансирането на интерконектора с Гърция, нашите находища „Хан Аспарух“, „Терес“, „Силистар“, допълни Борисов.

 

По думите на Борисов страната ни подкрепя от самото начало санкциите спрямо Русия, носейки изключително тежки загуби от това, особено в областта на туризма. „Това се отчита и аз се надявам да се спазва примирието, договорено в Минск, и да се установи траен мир в региона. Защото когато Северният флот прави учения, всички други страни също са в бойна готовност и това са много средства за въоръжаване, пагубно за икономиките, които едва се съвземат от финансово-икономическата криза в предишните години. Надявам се ЕК и Русия да намерят правилното сечение за народите“, коментира премиерът.

 

Видео: Министерски съвет