"Серенадата" зависи от социалния контекст, в който се намират животните

Изследване за пръв път установи, че специфичните "песни" на мишките зависят от различните ситуации, в които те се намират, пише британското издание "Гардиън". Мъжките представители на този вид произнасят звуците по определен начин, когато усетят присъствието на женска. Те пък от своя страна реагират по-заинтересовано на този вид „серенади”, отколкото на останалите звуци със специфична честота, които мъжките издават. 

 

„Изненадващо беше колко големи са разликите в мишите песни в зависимост от социалния контекст. Ясно е, че тяхната способност да издават звуци е много по-ограничена от тази на пойните птици и на хората”, коментира Ерих Джарвис, който ръководи изследователския екип от университета Дюк в Северна Каролина.  

 

Откритието поставя мишките в елитните редици на животните, комуникиращи чрез звуци, където досега запазено място имаха само птиците, китовете и някои примати. Песента на мишките е с твърде високи честоти, за да бъде доловена от човешкото ухо, но когато се възпроизведе с по-ниски честоти, тя звучи като комбинация от птича песен и скърцане при търкане на чисто стъкло.