Освен телевизора, всички йонни апарати излъчват синия спектър на светлината

Гледането на телевизия в спалнята 2-3 часа преди лягане води до проблеми със съня, заяви пред "Фокус" проф. Божидар Димитров, професор по психофизиология.

 

Освен телевизор, всички йонни апарати излъчват синия спектър на светлината, който е вреден за хората. "Този спектър излъчват и новите енергоспестяващи крушки. Още по време на луминисцентните лампи беше забелязано, че те повреждат зрението и доста други физиологични функции, защото техният спектър на излъчване е качествено различен по честота и мощност от слънчевия.

 

Когато вечер стоим на светлината от тези енергоспестяващи крушки, а не под тези с нажежаема жичка, същевременно сме и пред компютъра или телевизора, се понижава нивото на мелатонина, което е равно на изпиването на две кафета", добави проф. Димитров.

 

Не е за препоръчване и боравенето с компютър или телефон непосредствено преди лягане. Доказано е, че рискът от развитие на инсулин резистенстност, водеща до диабет Тип 2, се увеличава три пъти заради излъчващите синя светлина уреди. Наблюдават се и проблеми с концентрацията, нервност и други психологични проблеми.

 

"На много места в Япония вече е забранено тийнейджърите да използват тези вредни уреди след 22.00 часа, а в Америка експеримантално е назначено учебните часове да започват един час по-късно. Това веднага е довело до повишаване на оценките и успеха на учениците в училище. Това показва, че дори едни такива малки часови промени довеждат до шокиращ ефект", допълни още проф. Божидар Димитров.

 

Гледайте във видеото как да преборим безсънието с природни средства: