Експертите съветват производителите да се обърнат към естествените багрила

 

Ден преди голямото боядисване на великденските яйца - има ли опасни бои на пазара? И кога традицията може да се превърне в риск за здравето ни?


Над 2 милиона пакетчета с боя за яйца излизат всяка година от машините в произволно избрано от нас предприятие. Всъщност, багрилата, които купуваме в българските магазини са родно производство, но със суровини от Европа.


Европа казва – оцветителите са безвредни, но въпреки това здравните власти на континента поставиха неотдавна под специално внимание 6 оцветители. Кои са те, има ли ги в българската боя за яйца и крият ли някакви рискове за здравето ни?


Европа казва: към 6 оцветители трябва да подхождаме с по-голямо внимание, макар да не са забранени. Три от тях се влагат редовно в българската боя за яйца. С багрила, произведени тук, боядисват яйцата си не само у нас, но и в Гърция, Германия и прибалтийските страни.


„На ден трябва да сгънем 2000 пакетчета от тази боя”, обяснява Евгения Кузева.


Гарантират, че в боята им всичко е позволено.


„Поединично са безрискови, но в свръхкомбинация и свръхколичество, което ние очакваме да се случи по време на Великденските празници, вече е един сериозен риск”, коментира проф. д-р Донка Байкова от катедрата „Превантивна медицина” в Медицинския университет – София.


Здравните власти на свой ред успокояват:


„За боядисаните яйца няма никакво значение колко яйца ще изядем. Защото ние боядисваме черупките на яйцата, не се консумират черупките на яйцата”, обясни инж. Атанас Дробенов от Българската агенция за безопасност на храните.


Друг е въпросът как се проверява дали всичко с боята е наред - основно по документи.


„Вие как ще разберете, че има нещо неразрешено, без да сте го изследвали в лаборатория? - Това се вижда от самия продукт. Когато липсва документ, когато има съмнения в тази информация, тогава се прибягва към лабораторно изследване”, добави инж. Атанас Дробенов.


А фирмите твърдят, че разчитат и на строг самоконтрол.


„Мисля, че това просто е спекулация, защото ние ежедневно приемаме тези оцветители с нашата храна, а оцветяваме яйцата един път годишно”, казва Таня Андарова, организатор-производство във фирма за боя за яйца.


Всеки ден поглъщаме същите оцветители със сладките и безалкохолното например. А това може да предизвика проблеми - алергични състояния, хиперактивност, свръхвъзбудимост при децата.
Затова проф. Байкова съветва не само домакините, но и производителите да се обърнат към естествените багрила.


Производителите са скептични, че дори и да започнат да влагат в боята природни оцветители, българинът едва ли ще посяга по-често към тях, а причината е, че това би вдигнало цената на една такава опаковка поне 5 пъти. Статистиката показва, че 80% от българските домакинства отделят не повече от 1 лев за великденска украса.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Яна Николова и Биляна Борисова