Те започнаха първия работен ден след празничните дни с ефективна стачка

 

Над 300 служители на държавния военен завод „ТЕРЕМ” Флотски арсенал във Варна блокираха пътя от морската столица за Белослав. Работниците са недоволни от смяната на директора на предприятието.


Така смяната, която трябваше да започне работа в 7:30 часа показа, че хората не са съгласни със смяната на своя директор Георги Стойков.


„Като цяло сме много доволни от работата му, но постоянно искат да го махат понеже има чистки. Така наречените чистки, сменя се властта постоянно”, обясни Христо Демиров, работник в „ТЕРЕМ”-Флотски арсенал-Варна.


„Ние помним времената, когато заплатите ни закъсняваха с четири месеца. Не искаме това време да се повтори за това сме тук”, каза Наташа Петрова, работник в „ТЕРЕМ”-Флотски арсенал-Варна.


Според работниците заплатите се изплащат редовно и всички са доволни от социалните придобивки. Стотина работници на „ТЕРЕМ” обаче се обявиха в подкрепа на смяната, защото все още нямало сключен колективен трудов договор.  


„В завода се включиха да работят много външни фирми подизпълнители на завода, които дублират дейността на основните наши цехове. И нашите хора от цеховете питат защо”, обясни Слав Желев, синдикален лидер в „ТЕРЕМ”-Флотски арсенал-Варна.


Георги Стойков поема управлението на завода през 2004 година и от губещо предприятие само за две години го превръща в печелившо. Преди месец военният министър Николай Ненчев заявява, че директорът няма да бъде сменян. На 8 април обаче пристига писмо от борда на директорите на „ТЕРЕМ” ЕАД, че смяна на ръководството все пак ще има.


„За мен е политическо, защото когато властимащите дойдоха те смениха борда на директорите. Целият”, категоричен бе Стефан Стефанов, ръководител „Сигурност и охрана” в „ТЕРЕМ”-Варна.
Новият директор трябва днес да бъде представен на работниците, но те отказват да работят под негово ръководство. До дни предприятието трябва да сключи нов договор за ремонт на кораби на стойност 45 милиона долара, а сега не е ясно кой ще го подпише.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова