Той ще набира политическа и финансова подкрепа за каузата

 

Даниел Крейг, актьорът, познат с ролята си на агент 007 Джеймс Бонд, получи нова мисия. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун го назначи за първи световен застъпник за унищожаване на противопехотните мини. 

Още по темата

 

Като Джеймс Бонд Даниел Крейг имаше разрешение да убива. Отсега нататък обаче той има мисията да спасява. Крейг, който снима четвъртия си филм в ролята на очарователния агент 007, ще полага усилия през следващите три години да разяснява дейността на ООН в борбата срещу противопехотните мини. Той ще набира както политическа, така и финансова подкрепа за каузата. Бан Ки-мун обяви назначението с шега: „Той е познат като 007, Джеймс Бонд. Аз съм 008-ми генерален секретар на ООН, Ки-мун Бонд”.

 

Към Крейг генералният секретар на ООН се обърна с думите: „Много съм щастлив, че се съгласихте да използвате популярността си, за да информирате и да допринесете за унищожаването на тези мини, които убиват много хора. Имате разрешение да убивате, а сега ви давам разрешение да спасявате”.

 

За мен е чест да приема тази роля. Приемам със смирение възможността да работя заедно с хора, които рискуват живота си всеки ден, за да помогнат на обикновените хора да живеят обичайния си живот”, каза от своя страна световноизвестният актьор.

 

Общо 162 страни по света са подписали Конвенцията за забрана на противопехотните мини. Само за изминалата година службите на ООН са унищожили повече от 400 000 мини и останали от войните експлозиви.

 

Повечето жертви на противопехотните мини са мирни граждани, а разминирането е много опасно и скъпоструващо. Очаква се Даниел Крейг да посети всички страни, в които служители на ООН обезвреждат мини.