Причината - не казват кои са дарителите на "България без цензура"

Партията на Николай Бареков „България без цензура” вероятно ще остане без субсидия до следващите парламентарни избори. 

Още по темата

 

До 31 март всички политически партии трябваше да подадат в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за миналата година. „България без цензура” е предоставила в срок отчета си, но към него не е приложена декларация със списък на дарителите, съгласно изискванията на закона.

 

При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети в Сметната палата политическите партии губят правото си на държавна субсидия до провеждането на следващите избори за народни представители. Освен това на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв.

 

От Сметната палата уточняват, че финансовият отчет на "България без цензура" е предоставен в срок, но не отговоря на изискванията за форма, съдържание и начин на представяне на отчета. 

 

Партията на Николай Бареков „България без цензура” всъщност е сред партиите с най-много дарения. През миналата година тя е  получила над 2,1 милиона лева дарения от физически лица или близо 10 пъти повече отколкото Българската социалистическа партия. За сравнение, през миналата година БСП са получили общо дарения от физически лица в размер на 207 000 лева. ГЕРБ и ДПС не отчита приходи от дарения. ВМРО са получили 7000 лева като дарение, а НФСБ отчита 98 000 лева дарения от физически лица. АТАКА са получили общо 726 000 лева дарения.