Устройството събира електроните, генерирани от растения

Човечеството възлага надежди на възобновяеми източници като слънцето и вятъра за решаването на задаващата се енергийна криза, но нова идея има потенциал да ги засенчи. Изследователят от Кеймбриджския университет д-р Паоло Бомбели е създал биологичен панел, който функционира денонощно, пише MailOnline, цитиран от агенция "Фокус". Устройството събира електроните, генерирани от растения като мъха.


Д-р Бомбели ще представи изследването си по време на фестивала Pint of Science („Пинт оф Сайънс“), който ще се проведе от 18 до 20 май в 50 града в 9 държави. Идеята е относително проста – свързвайки растенията към електро-химична система, панелът събира електроните и енергията, произведени при процеса на фотосинтеза.

 

Резултатите са изненадващо ефективни. Ученият демонстрира как парче мъх с размерите на смартфон може да се използва за захранване на дигитален часовник. Площ от растения с размер на лист А4 (около 600 кв.см.) е в състояние да зареди четири батерии АА за един час при слънчево време.


Д-р Бомбели казва, че се е вдъхновил от филма „Матрицата“.

 

„В този филм се опитват да генерират електрическа енергия от хора. И въпреки че е жестока, концепцията всъщност е вярна. Вероятно етичните въпроси са по-малко, ако взимаш електрони от фотосинтезиращи организми, а не от хора“, коментира д-р Бомбели.

 

Устройството, което се използва не е сложно. То включва проводници, вода и растение. В момента изследователят се опитва да увеличи отделянето на електрони от растението, за да получи повече енергия“. Хората биха могли да инсталират панелите на покривите си, за да захранват определени домашни уреди, посочва Бомбели и добавя, че целта му е да се генерират до 5 вата на квадратен метър. За сравнение соларен панел генерира между 150 и 200 вата на квадратен метър.


За да демонстрира ефективността на технологията, д-р Бомбели ще инсталира такава система в Лондонската зоологическа градина. Там ще бъде монтирана камера, захранвана от мъх, която ще заснема изображения на животните.