Това ще рефлектира върху редица други сфери, предупреди лидерът на АБВ

 

 

Пред делегатите на учредителната градска конференция в София лидерът на АБВ Георги Първанов остро разкритикува отказа на президента Росен Плевнелиев да присъства на парада на 9 май в Русия, както и външната и военната политика на кабинета.

Още по темата

 

"Отказът на нашия сегашен президент предизвика голямо огорчение. Това е един психологически ефект, който ще бъде многостранен и ще рефлектира върху редица други сфери, върху икономически и културни връзки", каза Първанов, цитиран от БГНЕС.

 

Според Първанов в някои сфери не е достатъчно АБВ да бъде само коректив на правителството.

 

"Как можем да наложим корекции на министъра на отбраната? Там ситуацията е много тежка, трябва своеобразна алтернатива на военна политика на Ненчев", каза Първанов. Тепърва предстои и дебатът с Даниел Митов, каза Първанов. "Не мога да бъда оптимист за състоянието и за близкото бъдеще на българо-руските отношения". Той отново повтори и критиката си към Плевнелиев и обяви, че отказът на президента е бил толкова демонстративен, че е засегнал "до дъно чувствата на руснаците".

 

В своето изявление той не пропусна и темата за евентуалните бъдещи отношения с БСП. "Не може да има враждебни отношения помежду ни и вие да очаквате аз да давам послания за местни коалиции", категоричен бе Първанов. Той посочи, че въпросът за коалиционния партньор трябва да бъде решен в най-близко бъдеще. Можем да обсъждаме формула, която е максимално приемлива за АБВ, каза Първанов но обяви, че не може на централно ниво да се полемизира, а на местно да се иска взаимодействие изразяващо се в подкрепа на АБВ към кандидат на друга партия.

 

Видео/Снимка: БГНЕС