"Дължим истината на обществото", каза депутатът от РБ Димитър Шишков

425 млн. лв. са дълговете досега на държавните и общинските болници, като дълговете на държавните са повече от тези на общинските. Това съобщи пред членовете на Комисията по здравеопазване депутатът от Реформаторския блок (РБ) Димитър Шишков, цитиран от БГНЕС.

 

Представителят на РБ е и вносителят на проект за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на състоянието на болниците с най-големи задължения. Според него има натрупване на задължения на болници при предишни управления, което ще генерира проблеми при евентуални бъдещи реформи.

 

"Дължим истината на обществото, не става дума за лов на вещици. Идеята за създаването на подкомисията е да се видят причините за създаването на тези дългове и проблемите по управлението на цялата система. Никой не желае да плаща здравни осигуровки за лошо здравеопазване", убеден е Шишков.

 

От своя страна министърът на здравеопазването Петър Москов поясни, че правителството и здравното му ведомство са предприели и пакет от мерки за болниците, на които държавата е собственик. "Трябва да се установят системните причини за дълговете на болниците", каза Москов. Министърът също така обеща да съдейства в работата на анкетната комисия, ако тя бъде сформирана.

 

Председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова се обяви против създаването на временна анкетна комисия. В тази връзка тя заяви, че практиката парламентът да функционира чрез временни анкетни комисии била „неприемлива”.

 

"Комисията по здравеопазване няма ограничение да се заеме с този проблем, а министърът на здравеопазването може да предложи доклад за състоянието на държавните болници, вместо създаване на Временна анкетна комисия", изтъкна позицията си Дариткова.