Между нея и родителите на детето няма връзка, твърдят разследващите

Според разследващите няма връзка между акушерката Емилия Ковачева и родителите на бебето. Те не са имали предишен контакт преди 17 април. На записа, с който Нова ТВ разполага, се вижда, че акушерката обгрижва останалите бебета, а насочва агресията си само към малката Никол.

 

Акушерката е удряла новороденото, защото то е плачело повече от другите деца в стаята и това я изнервило. Това е обяснила самата тя при разпитите в полицията.

 

Близки до разследването обясниха, че акушерката е удряла бебето с юмрук и шише, докато преминавала покрай него. На записите от видеокамерите се видяло, че жената минава покрай кошчето и удря детето с юмрук. 

Още по темата

 

Минута по-късно тя започнала да повива съседното новородено. Действията ѝ се повтаряли няколко пъти във въпросната нощ, обясняват криминалисти.

 

Акушерката се е държала нормално с останалите бебета и е проявявала агресия единствено към това дете. В стаята е имало общо четири или пет бебета, обясниха източници от СДВР, гледали записите от камерите в помещението.

 

Ще се изяснява и какво се е случило от момента на побоя до вечерта, когато детето е било откарано в друга болница в тежко състояние. Близки до разследването твърдят, че решението за преместване на детето е на млада лекарка от болницата, която е видяла тежкото състояние на новороденото.

 

От полицията първо са разговаряли и с майката, но тя е изпаднала в шок от случилото се. Първоначално се е смятало, че проблемите на детето са вследствие на раждането. Едва ден по-късно излязла истината.

 

 

В деня преди инцидента колегите на акушерката не забелязали нищо необичайно в поведението ѝ.


Ние сме шокирани. По никакъв начин не е индикирала промяна в своето поведение, което би могло да подскаже извършването на подобна жестокост”, коментира Ангелина Римпова, пиар на болница „Софиямед”.


Даже напротив - акушерката била всеотдайна в работата си и никой никога не се бил оплаквал от нея. Потвърди го и нейната майка.


Доволни са били хората, с букет, бонбони, с какво ли не. И тук по три циганета е израждала, и са доволни циганките”, обясни майката на Емилия Ковачева.


Според психолози обаче жестокият акт на насилие е бил предизвестен.


„Вероятно в последно време е почнала да става или по-сприхава и колегите ѝ са забелязали някаква промяна. Или в колектива, в който работи са видели, че има някаква промяна. Сигурно са го отдали на някаква преумора”, коментира психологът Тодор Тодоров.


А преумората не е изключена. От прокуратурата оповестиха официално, че в нощта на инцидента, акушерката е сляла две дежурства и е била 24 часа на работа.


„Всички акушерки в държавните болници работят 12 часа дневно дежурство, на следващата вечер са нощно дежурство 12 часа. Преди нощното те имат почивка 12 часа, в която да могат да поспят следобед и да починат и да отидат бодри на нощното дежурство”, обясни д-р Валентина Григорова от Първа АГ болница „Св. София”.


От „Софиямед” не обясниха дали е практика лекарите и акушерите в болницата да карат наведнъж по две дежурства.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Десислава Георгиева, Вероника Димитрова