Полезна е всекидневната консумация на малки количества алкохол

Запоите увеличават риска от инфаркт с над 70%, сочат резултати от изследване 
на специалисти от САЩ, Канада, Холандия и Австралия, съобщават „Дейли експрес” и БТА.

 

Авторите на изследването са установили, че опасността е най-сериозна през първия един час след началото на консумацията на големи количества алкохол. Най-застрашени са хората, които пият малко или изобщо не консумират спиртни напитки през седмицата, но прекаляват през уикендите. 

 

Същевременно всекидневната консумация на малки количества алкохол изглежда осигурява защита срещу потенциално фатални сърдечносъдови проблеми. 

 

Изследователите са установили още, че инфаркт е по-вероятно да получат мъже и жени, които пият водка, уиски или джин, докато бирата и виното представляват по-малка заплаха. 

 

Проучването, извършено под ръководството на изследователи от Харвардския колеж по обществено здравеопазване в Бостън, показва още, че за възрастните, които пият малки количества алкохол всеки ден, рискът от инфаркт не е по-голям, отколкото за въздържателите. 

 

Лекарите отдавна знаят, че пиенето може да повиши кръвното налягане през първия час след консумация на алкохол. Досега обаче малко проучвания са били посветени на опасността от инфаркт в часовете след запой. 

 

За целите на настоящото изследване, публикувано в сп. "Епидемиоложи", специалистите са проучили близо 4000 жертви на инфаркт в САЩ, за да установят какви количества алкохол са консумирали преди да получат сърдечен удар. Изследователите са открили, че рискът от инфаркт е със 72 процента по-голям през първия час след началото на запоя, особено за хората, които не консумират редовно алкохол, а прекаляват по повод. Опасността отминава след три часа.