В миналото е имало още по-тежки ситуации

Окисляването на океаните е следствие от увеличаването на емисиите въглероден диоксид в атмосферата, а средният показател pH на водата в океаните, който е бил 8,15 през прединдустриалната епоха, сега е около 8,05. За да оцелеят, морските организми в раковини са се приспособили, сочат резултатите от изследване, цитирано от сп. "Сианс е авнир" и БТА.

Още по темата

 

В миналото морски организми са се сблъсквали с още по-тежки ситуации, като например по време на масовото измиране на видове през пермско-триаския период преди 252 милиона години. През този период показателят pH на водата в океаните драстично намалял. Фосили свидетелстват, че малкото видове, които оцелели след този период, са го направили, намалявайки размерите си. 

 

За да опознае по-добре тази адаптация, международен екип от морски биолози изследвал начина, по който морски охлюви стават резистентни към окисляването на океаните. За целта били наблюдавани морски охлюви в нормална среда и техни събратя, които се срещат в по-киселинни райони, свързани с наличие на вулканични газове. Получените резултати разкриват, че раковините на морски охлюви, които живят в най-киселинните райони, са с около 30% по-малки размери и имат признаци на частично разграждане. 

 

"Промените в размерите на раковините са сходни с тези, наблюдавани при фосилизирани морски организми", поясниха Джейсън Хал Спенсър от университета в Плимут, Великобритания, и Марко Милацо от университета в Палермо, Италия. 


Раковините на морските охлюви и екзоскелетът на коралите са съставени главно от калциев карбонат, който има слаба резистентност в киселинна среда.

 

"Намалявайки размерите на раковините си, морските охлюви могат да поддържат количеството калциев карбонат в състава им Така някои морски организми са оцелели след свързани с увеличаване на нивото на въглеродния диоксид масови измирания на видове", отбеляза Виторио Галили от екипа, цитиран от Nature Climate Change.