10 часа дневно зад бюро води до "заседнала епидемия"

 

 

Разходката е най-лесният начин за справяне с болките в гърба, твърдят британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

 

Много хора прекарват до 10 часа дневно седнали зад бюро или полегнали на дивана у дома, което води до т.нар. "заседнала епидемия". БТА цитира проучване на Британската асоциация по хиропрактика, което хвърля светлина върху степента, в която болките в гърба засягат хората.

 

Специалистите са установили, че за 56 процента от хората над 55-годишна възраст твърде дългото стоене неподвижно е основната причина за болки в гърба. Болезнените усещания в тази част от тялото са всекидневие за 27 процента от британците. Кризата струва милиарди лири на Великобритания под формата на болнични заради болки в гърба и мускулите. Изследователите отбелязват, че ситуацията масово е "самоналожена", тъй като твърде много хора стоят в лоша поза пред компютрите повече, отколкото е необходимо.

 

Ходенето е евтин, достъпен и ефективен лек срещу болките в гърба, смятат специалистите. Разходката не е толкова натоварваща, колкото други форми на физическа активност, и допринася за поддържане на костната плътност. Прибавянето дори само на няколко минути ходене пеша към всекидневните занимания - като например изкачване на стълби, вместо използване на асансьори и ескалатори, може да облекчи болезнените усещания в гърба. "Хората трябва да осъзнаят, че е важно с напредването на възрастта да се придържат към здравословен начин на живот, и колкото по-рано свикнат да бъдат физически активни, толкова по-добре", казва специалистът по хиропрактика Тим Хъчфул.