Човек стои наведен над безценния си телефон между 1 и 3 часа на ден

 

 

Един интересен поглед върху вредата от постоянното взиране в мобилния телефон. Оказва се, че това може да ни докара сериозни здравословни проблеми. Защо? 

 

Димитър не крие, че е пристрастен към своя телефон. Управлява столична галерия, а работата в този бизнес изисква много телефонни разговори. Питаме го колко време прекарва в разговори и есемеси?

 

„По-добре ме питай колко време не прекарвам с телефона. Целият ден ми минава през него. Разговори, писане на мейли, социални мрежи и всичко, което може да се направи с един смартфон”, казва Димитър.

 

Това показва и световната статистика. Между 1 и 3 часа на ден човек стои наведен над безценния си телефон, без да осъзнава какво причинява на своето тяло.

 

Когато пишем съобщение или пък просто се взираме в екрана на телефона, за да прочетем нещо, ние обикновено навеждаме главата си. Силата на това навеждане е равностойна на това да поставиш 30 килограма върху тила си. Проблемът, според специалистите идва от дългото стоене в тази позиция.

 

„Поставяйки главата в едно положение напред, мускулите се натоварват неправилно. Най-често се стига до болки във врата, в лопатките и в гръбнака. Което може да доведе до гръбначно изкривяване”, обяснява кинезитерапевтът Лора Никифорова.

 

Едва ли можем в днешния електронен свят да прекратим приятелството си с телефона. Можем обаче да облекчим неприятните последствия от това. Ето едно елементарно упражнение - да се изправим например до стената, да приберем корема и да изтеглим главата напред.

 

Можем да правим този тренинг на мускулите по 15 пъти на ден. И ако сме достатъчно упорити, животът под сянката на телефоните няма да е толкова страшен.