Депутати и експерти в спор за промените в Закона за защита на конкуренцията

 

„Ние твърдим, че цените на храните ще паднат. Веригите за хранителни продекти обясняват, че предоставят складове, където на едно място производителят донася стоката и не му се налага да разнася продуктите из цялата страна, което ще оскъпи продукта”. Това обяв в студиото на „Събуди се” депутатът от БСП-Лява България Корнелия Нинова.


Изказването й бе по повод промените в Закона за защита на конкуренцията, според които цените на храните ще тръгнат нагоре с 3 до 5%.


„Видяхме се с производители и те отговориха, че доставянето на стоката до склад на веригите им струва 10% върху стойността на продукта. Пляс това плащат 3% за брак в склада, ако нещо се случи с продукцията. Това е оскъпяване с 13%. Затова редица производители са си направили собствена разпространителска мрежа, което им струва между 5 и 6 на сто върху стоката”, защити тезата си Корнелия Нинова.


„Първият много голям проблем на този законопроект е, че слага под общ знаменател всички. Той не диференцира коректни търговци от некоректни. Законопроектът казва на всички вас, които достигнат определен оборот, считаме, че сте опасни. Затова всички ваши договори ще ги гледа Комисията за защита на конкуренцията”, обясни депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.


„Няма никакво съмнение, че цените ще се вдигнат. Това показват икономическите анализи. Причините са няколко. Първо ще се увеличат рисковете за целия сектор, после ще се увеличат административните разходи, което неминуемо ще се отрази на цената. И трето – забраняват се работещи в целия западен свят бизнес модели, коиот по принцип оптимизират разходите. А разходите за реклама, логистичните такси за услугата централен склад, оптимизират разходите по веригата на доставка на хранителни стоки. Само от забраната на таксата за логистика очакваме, че цената ще се вдигне с около 3 до 5%”, обяви от своя страна Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия.


„От наша страна няма да се вдигат цените на млечните продукти, тъй като в България сега има свръхпроизводство”, каза Богдан Борисов от Националната асоциация на млекопреработвателите в България.


Целият разговор гледайте във видеото.