Как да предпазим себе си и семейството си?

 

"Най-високо е съдържанието на нитрати в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън, в репичките. Тиквичките, краставиците и зелето също съдържат такива вещества. Трябва да ги белим преди консумация". Това заяви в "Здравей, България" Донка Байкова от Българското дружество по хранене и диететика. 

 

По думите ѝ нитратите могат да бъдат и полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до натравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система. 

Още по темата

 

За да се защитим от вредните действия, трябва да накисваме спанака, пресния лук и пресния чесън във вода след закупуването им, съветва експертът. 

 

"За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука - нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули", допълва Байкова.

 

Тя поясни, че при приемането им в човешкия организъм нитратите претърпяват трансформации, които могат да създадат риск за формиране на канцерогенни вещества. 

 

"ЕС регламентира изисквания за съдържание на нитрати само в спанак, марули, салати тип "Айсберг" и детски храни, тъй като се смята, че те са с най-високо съдържание. За краставици, домати и репички няма норма в европейското законодателство", поясни д-р Десислава Бялкова от Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

 

"Ние изследваме това, което се изисква по европейското законодателство, и в него за последните години няма нито един несъответстващ резултат. Българските производители спазват правилата", изтъкна д-р Бялкова.

 

В директно включване от столичния пазар "Иван Вазов" репортерката Вероника Димитрова разпита продавачи и купувачи за стоката, която се предлага там, както и за нейното качество.

 

Отговорите гледайте във видеото! 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си