"Все още не е приключила работата по проектиране", добави вицепремиерът

"Към момента временното съоръжение на българо-турската граница няма алтернатива за опазване на границата". Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев.

 

"До момента не е започнал строежът на оградата по границата с Турция. Отчитате ли като голяма грешка решението, което взехте за изграждане на оградата по границата с Турция без конкурс. Строежът не е започнал, а вие казвате, че строежът трябва да започне май. Без публичен конкурс не става ли дума за корупционно действие от страна на управляващите? Тази ограда е 4 пъти по-скъпа от оградата, изградена от правителството на лошия Пламен Орешарски", попита Енчев вицепремиерът Бъчварова.

 

"Това е ангажимент, който поехме и едно решение, което изключително много ще облекчи състоянието. То е изключително трудно за осъществяване", разясни Бъчварова.

 

По думите й се опитват да облекчат всички етапи, които предхождат самото изграждане, за да може активните строителни действия да започнат възможно най-рано. Тя посочи, че проектът в момента е в процес на остойностяване.

 

"Все още не е приключила работата по проектиране. Общ е интересът, особено на правителството, да бъде изградено и неговата стойност да бъде приемлива за всички нас. Очаквам до края на годината да има резултат", увери вицепремиерът.

 

Енчев отново взе думата и обвини Бъчварова, че решава коя е най-удобната фирма, която да изпълни тази поръчка, а не коя е най-добра за българския бюджет и за националната сигурност.

 

"Ваши фирми, приближени на ГЕРБ и РБ и на останалите партньори участват в нарушение на закона, който погазихте. Зад фасадата на националната сигурност показахте зловещото лице на парламентарната корупция", категоричен бе независимият депутат.

 

Румяна Бъчварова отново направи опит да се защити като посочи, че Енчев манипулира с цифри и факти, които нямат нищо общо с реалността.

 

"Няма избран изпълнител за съоръжението, голяма част от съоръжението няма завършен проект. Това, което твърдите от трибуната не е вярно", каза в отговор Румяна Бъчварова.