Това е по-точен тест за риска от преждевременна смърт, отколкото проследяването на кръвното

Силата на ръкостискането може да бъде лесен и евтин тест за риска от инфаркт, инсулт и сърдечносъдови болести, сочат резултатите от ново изследване, предаде БТА.

 

Широкомащабното изследване на учени от университета Макмастър в Хамилтън, Канада, обхванало близо 140 000 души на възраст между 35 и 70 години в 17 страни. 

 

Силата на ръкостискането на участниците била измерена със силомер. Здравословното им състояние било проследено четири години. През този период учените анализирали взаимовръзката между силата на ръкостискането и здравето на участниците, вземайки предвид появата на диабет, рак, сърдечносъдови болести и преждевременната смърт.

 

Резултатите показват, че е налице относително силна взаимовръзка между слабото ръкостискане и риска от смърт, като се вземат предвид всички възможни причини. Според изчисленията на учените намаляване на налягането с 5 кг при ръкостискане е свързано с 16 на сто по-голям риск от преждевременна смърт, със 7 на сто по-висок риск от инфаркт на миокарда и с 9 на сто по-голям риск от инсулт.

 

Тестването на силата на ръкостискането е по-надежден показател за предсказване на риска от преждевременна смърт в сравнение със систоличното артериално налягане, (долната граница на кръвното), отбелязват учените. Тази взаимовръзка е налице дори след като се вземат предвид традиционни рискови фактори като възраст, тютюнопушене и консумация на алкохол. 

 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".