Как изтекоха верните отговори, след като класните стаи са запечатани?

 

Репортер на Нова под прикритие успя да се сдобие с верните отговори на теста по български език по време на самата матура. Сключихме сделката няколко дни преди изпита. И в самия ден получихме два есемеса с верните отговори. Така че ако нашият репортер беше зрелостник с добре скрит мобилен телефон, можеше да препише успешно и да изкара матурата. И всичко това само за 100 лева. Как изтекоха верните отговори, след като класните стаи са запечатани, пазят се от близо 10 хиляди квесторi и над 4300 камери?


„Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност”, коментира случая зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, която твърди, че в министерството са взети изключителни мерки за сигурност.

 

Тя допусна, че след разпращане на вариантите до училищата, е възможно някой да е решил теста бързо и да е изпратил отговорите на хората, които са си платили за тях много преди изтичането на времето на изпита.


„Колегите, които създават задачите, нямат нищо общо с другите комисии. А вчера преди 8 часа, освен нас двамата с министитъра, имаше 5-6 души, включително двама представители на Министерството на вътрешните работи, които знаеха задачите. 680 училища вчера са провеждали изпитите”, добави в "Здравей, България" зам.-министърът на образованието. Тя отказа да коментира по какъв начин е изтекла информацията.

 

По думите на Кастрева в МОН ще бъдат донесени всякакви видове „пищови”, намерени от квесторите в изпитните стаи или в тоалетните.


„Цялата информация, която събираме, ще предоставим на полицията”, добави Ваня Кастрева.

 

„Капката катран в кацата с мед в никакъв случай не трябва да оставя горчив привкус на тези, които вчера говориха”, коментира още тя.


Според нея учениците, преписали на матурата, са несигурни в себе си.


„Ние държим в деня на изпита да има специално оторизиран човек, който да следи записите във всички зали. Дисциплинарна отговорност ще бъде поискана от квестор, който си е позволил да наруши правилата. Излизайки от залата, директорът забелязва, че той излиза от изпитната зала и провежда телефонен разговор в коридора. Той е отстранен веднага. Това е нарушение на правилата, тъй като както зрелостниците, така и квесторите, нямат право да използват такава техника по време на изпита”, обясни още Ваня Кастрева.


На изпита са били хванати да преписват 43 ученици. А некоректно влизане на външни лица е имало в гимназията в Ихтиман.


„За мен е важно правилата да се спазват от всички. Настоявам за обществена нетърпимост за всички, които погазват труда на учителите. Министерството не продава матури, а създава знания”, категорична беше зам.-министър Кастрева.


Целия разговор гледайте във видеото.