Резултатите от зрелостния изпит ще излязат до 9 юни, а от външното оценяване за седми клас - до 3 юни

 

11 милиона комбинации. 5.30 сутринта. Журналисти и просветни експерти. И тази година традициите бяха спазени. Още по тъмно изпитният вариант за матурата беше генериран. А честта тази година се падна на Нова телевизия. 

Още по темата

 

Хората трябва да бъдат спокойни, че не правим нищо ново и цялата система трябва да е спокойна”, заяви рано тази сутрин образователният министър Тодор Танев.  От Министерството на образованието и науката емоциите се прехвърлиха в класните стаи.  

 

И докато някои твърдяха, че оценката от днешната матура не е важна за тях и не са се подготвяли специално за нея, други коментираха: „Това ми е родния език, трябва да изкарам добра, прилична оценка”.  

 

Запечатани класни стаи,  близо 10 хиляди квестори и над 4300 камери бяха само час от строгите мерки за сигурност, които тази година трябваше да спрат учениците да преписват. Според директора на 105-то училище в столицата Цветанка Костадинова нищо от това не може да спре онези, които искат да измамят системата.  „Винаги е имало начини за преписване”, коментира тя.

 

Предстои проверка на писмените работи. Още днес обаче стана ясно, че 34 зрелостници са с анулирани работи – 18 за преписване и 16 за ползване на мобилна техника по време на изпита. Най-много анулирани работи -15 на брой,  има в област Кърджали. В София-град са анулирани общо 5 работи, в Русе – 3, в област Пловдив, а в Софийска област по 2.

 

И седмокласниците се включиха в изпитния маратон. За тях външното оценяване е вход към гимназиите.  Резултатите от зрелостния изпит ще излязат до 9 юни, а от външното оценяване по български за седми клас до 3 юни.