Как се пробива системата, разказва журналистът Слави Ангелов

 

Поредният банков обир стана в Айтос, а откраднатата сума е около 55 000 лева. Мотористи с каски и оръжие вземат наличната сума и за по-малко от две минути напуска помещението, потегляйки в неизвестна посока.


„Според мен тези хора не са професионалисти, тъй като са допуснали много грешки. Идеята, когато обираш една банка, е да отидеш в момента, когато има най-много пари, да го направиш по начин, по който оставяш най-малко следи, да успееш да се измъкнеш оттам и след това да успееш да харчиш тези пари без да бъдеш заловен”, коментира случая главният редактор на в. „168 часа” Слави Ангелов.


По думите му обрджиите от Айтос са допуснали няколко грешки, основната от които е, че са влезли в банката по време на обедната почивка на служителите, когато има повече клиенти. Като грешка той отчете и стрелбата в банковия клон, при която все пак оставят някакви следи.


„Това е по-скоро грабеж”, коментира той и добави, че има голяма вероятност извършителите да бъдат задържани.


„Те са оставили гилза там. Този пистолет има някаква история", допълни той.


Журналистът Слави Ангелов е събрал в книга едни от най-интересните банкови обири. В студиото на „Здравей, България” той показа снимка на разбития трезор на банка „Биохим” през 2004 г.


„Крадците се влезли през пода. Това е сграда, която е било подготвена за офицерите от запаса. Отдолу има мазета и те са намерили схема, по която да влязат. Това е обирът с най-голямо въображение, който е ставал в България. Те разбиват 44 сейфа, а кражбата е за около 8 млн. лева”, каза Слави Ангелов.


По думите му най-големите обири са били през 2009 и 2011 г., когато обираха два обществени трезора – единият на бул. „Евлоги Георгиев”, а другият – на бул. „Дондуков”.


„Тези обири демонстрират изключително въображение – разхвърлят черен пипер, косми, дори фекалии, за да прикрият следите си. Няма влезли хора в затвора, обвинени за тези обири”, добави журналистът.


Според него най-големия обир е щял да бъде в трезора на Гара Искър, но дупките, пробити от обирджиите, са открити случайно от охраната през 2005 г.


„Това е дело на хора, които са работили в мини. Изключително добре подредени платна. Това е касов център на банката и имало моменти, в които там са се събирали до 100 млн. лева”, каза още Слави Ангелов.


Целия разговор гледайте във видеото.