За кратко движението по бул. "Мария Луиза" снощи бе преустановено

 

Специализирана операция за установяване на незаконно пребиваващи лица се проведе снощи в района на столичния "Лъвов мост" и "Женския пазар". Акцията бе съвместна между СДВР, дирекция "Миграция" на Гранична полиция и ДАНС. 

 

Задържани са 60 пълнолетни и 9 малолетни незаконно пребиваващи от афганистански и от пакистански произход. Между тях има едно лице с наложена забрана за влизане на територията на Шенген. Задържаните са отведени в районни управления на полицията и се работи по установяване на самоличността им, уточниха от пресцентъра на ДАНС.

 

По-рано същия ден органите на МВР са задържали още 81 нелегално пребиваващи в страната чужди граждани. При тези случаи полицията е реагирала на сигнали

 

Задържани са и двама чужденци, организиращи незаконна миграция - гражданин на Ирак, пребиваващ в България от 1996 г. и гражданин на Сомалия, пребиваващ в България от 2014 г. Двамата, в съучастие с други лица, са създали мрежа за прехвърляне към Западна Европа на имигранти. Задържаните са осигурявали незаконно влизане в страната и са предоставяли за целта транспортни средства, места за настаняване и неистински документи за самоличност. Имигрантите са заплащали на организаторите суми от 1000 до 3000 евро. На двамата организатори са наложени принудителни административни мерки отнемане на правото на пребиваване в България, принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок от пет години.

 

След подаден предварителен сигнал бяха проверени редица сгради и хостели. Първоначално бе съобщено, че са задържани над 60 души, сред които и няколко деца на възраст между 5 и 7 години.

 

Това е поредната подобна операция в София. В същото време от МВР признават, че трафиканти карат бежанци предимно нощем и ги оставят на входа на града в района на автомагистрала "Тракия".