В момента 18 държави са ги легализирали, повечето от които са в Европа

Ирландия гласува на референдум за разрешаване на еднополовите бракове. Повечето политически партии в страната одобряват еднополовите бракове и последните допитвания показват, че те имат предимството пред опонентите. И все пак изходът от гласуването не е сигурен, защото католическата църква е против промяната, а това значи че възрастните и провинциалните гласоподаватели ще гласуват с "не".

 

Ако узаконяването на тези браковете бъде одобрено, Ирландия ще стане първата държава, извършила такава промяна на референдум.

 

Референдумите в Хърватия и Словения отхвърлиха гей браковете, въпреки че парламентът на Словения отиде по-далеч и през март ги одобри, припомня БГНЕС.

 

В момента 18 държави са легализирали гей браковете, повечето от които са в Европа. Извън нея те са разрешени в Южна Африка, Нова Зеландия, Канада, Бразилия и Аржентина.

 

Интересното е, че в съседната Северна Ирландия, която обаче е част от Обединеното кралство, еднополовите бракове са забранени – за разлика обаче от останалата част на Великобритания.

 

Видео: Агенция Ruptly