Това се случва буквално дни след като той беше преизбран за президент на организацията

 

Президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви, че напуска организацията.  Дни след като беше преизбран за ръководител на Световната футболна централа, той съобщи, че подава оставка.  

Още по темата

 

Новината идва в момент, в който изглеждаше, че Блатер е надделял над противниците си. В петък, на конгреса на ФИФА, той беше подкрепен от 64 % от делегатите. В същото време, ФИФА е обхваната от корупционен скандал. Седем високопоставени служители, сред които заместника на Блатер, бяха арестувани. Общо 14 са обвинени, след като разследване на ФБР разкри дългогодишна практика на взимане на подкупи, на стойност над 150 милиона долара.

 

"Изборите свършиха, но предизвикатекствата пред ФИФА остават. Организацията се нуждае от пълна реконструкция. Членовете на ФИФА ми дадоха нов мандат, преизбраха ме като президент, но този мандат не се подкрепя от всички в световния футбол. Затова свиквам извънреден конгрес и отстъпвам поста си", заяви тази вечер Блатер.

 

Много медии веднага зададоха въпроса, дали Блатер не е бил принуден да напусне след някои от последните разкрития в разследването на американците. Друг вариант е недоволстовото на някои от спонсорите на ФИФА. Блатер каза, че оставката му е "за доброто на организацията".

 

"40 години от живота ми бяха посветени на ФИФА и футбола. Ценя и обичам ФИФА повече от всичко друго", каза още Блатер. Той съобщи, че  следващият конгрес ще е на 13-ти май догодина. Не е ясно дали няма да има извънреден когрес по-рано, вероятно в края на тази година или началото на 2016-та.

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС