Пълните отличници са 15 пъти по-малко

 

Общо 3000 зрелостници са получили най-слабата оценка на матурата по български език и литература, обявиха от МОН.


Пълните отличници са 15 пъти по-малко – едва 244 ученици са получили максималния брой точки - 100.

 

От министерството отчитат увеличаване броя и на тройките, а най-много зрелостници са получили оценка добър 4. Най-високите оценки и тази година са за зрелостниците от София, подобрение има и в успеха на учениците от Варна, Хасково и Търговище.


В сравнение с предишни години резултатите са абсолютно съизмерими. Няма толкова драстична разлика, както при математиката при седмокласниците. Мога да ви кажа, че говорим за над 50 000 зрелостници. За мен е много важно българският език как стои в общата оценка. Тук двойките са над 3000, което процентно е сравнително допустимо, макар че аз не бих искала и да си помисля, че някой, който получава диплома за средно образование, би се задоволил с тройка", коментира заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева пред БНР.


Тя допълни, че излизането на резултатите в петък ще позволи на гимназиите да изготвят по-рано дипломите за завършено средно образование.

 

Резултатите си можете да проверите ТУК.

 

Преди два дни станаха ясни и резултатите от външното оценяване при седмокласниците. За съжаление, те бяха най-ниските от шест години насам. От общо 54 000 кандидати, 8 000 са получили най-слабата оценка по български език, а 15 000 - по математика. Шестиците са съответно 2300 и 3800.