Проучванията на метода са правени при пациенти с ХИВ и хепатит С

Нов и евтин тест прави възможно да се идентифицират всички минали и настоящи вирусни инфекции на човек, като просто се анализира една капка кръв.

 

"Методът, наречен VirScan, осигурява алтернатива на вземане на кръвна проба за вирус в даден момент", заявяват изследователи, които описват новата технология в списание "US Science", предаде БГНЕС.

 

Новият подход, разработен от учени от Медицинския институт Хауърд Хюз, ще помага на здравните специалисти да идентифицират множество фактори, които биха могли да повлияят върху здравето на човека, а не само един вирус.

 

Той също ще помага на изследователите да анализират вируси в по-голяма популация само с една кръвна проба.

 

Изследователите вече са използвани VirScan за анализ на кръвта на 569 души в САЩ, Южна Африка, Тайланд и Перу. Тестът работи чрез търсене за антитела към някой от 206 - те вида вируси, които са известни в човешкия организъм.

 

Дори и след като имунната система на организма изхвърли вируса, той продължава да произвежда антитела в продължение на години. Изследователите тествали метода с кръв от пациенти, които имат специфични вируси като ХИВ и хепатит C.