Марихуаната и амфетамините са все по-популярни у нас

 

Двоен ръст на зависимите българи. В последните 10 години двойно повече българи употребяват марихуана и екстази. Драстично пада и възрастта на наркоманите - джойнт вече пушат и 14-годишни. Това сочат данните от изследването на Европейския център за мониторинг на наркотиците. 

Още по темата

 

Те поставят страната ни в топ 6 на държавите, в които има най-голям скок в броя на пушещите трева. Близо сме до държави като Германия, Финландия и Испания. В момента 8,3% от хората между 15 и 34 г. признават, че са пушили канабис за последната година. 

 

Доста по-притеснителни са цифрите за употребата на синтетична дрога. България е сред първенците по употреба на амфетамин и екстази, а тази тенденция е опасна. У нас дрога се намира лесно. За нея обаче се говори малко, но пък се употребява много. Особено марихуана, с която се почва още на 14 години. 

 

Изследването показва, че повечето не остават само с марихуаната. 20-годишните вече посягат към амфетамини и екстази. И при тях рискът е голям, тъй като имат отложено действие. При натрупване може да се стигне до предозиране. Също така никой не знае какво има в хапчето, което взима. 

 

Все по-често по партита се пускат дизайнерски дроги. Само за 2014-а са установени 101 нови психоактивни вещества, които наподобяват действието на традиционните наркотици.