Казват, че розата превръща всяка капка от безценното си масло в злато

 

Тя е най-употребяваната рекламна марка на България, най-конвертируемата валута на страната в чужбина, заедно с киселото мляко. Като всяка красавица проявява капризите си – изисква непрекъснато обгрижване, труд и разходи. Казват, че за грижите се отплаща стократно и превръща всяка капка от безценното си масло в злато. Тук сме, за да проверим дали заслужава титлата си „Царицата на долината”. И ако тя е царицата, кои са нейните поданици?


За туристите розоберът е любопитна атракция, доминирана предимно от българския фолклор. В тази витринна част ритуалът включва песни, народни носии и казани за варене на розово масло, много глъчка и приповдигнат дух.


Всяка седмица от средата на май до началото на юни, в селата около Казанлък организират подобни празници. Участници са местни фолклорни състави и самодейци, а основни зрители – туристите от чужбина. Българите, които гледат ритуала са малко, затова и техните реакции са най-спонтанни.


Азиатските туристи са редовни посетители на розовите масиви. Сред тях срещаме семейство японци, долетели в България специално за Празника на розата.


„Това е първото ни пътуване до Казанлък. Ние също отглеждаме 2 дка рози и сме много развълнувани да видим толкова много рози”, споделя Акина Шишидо от Япония.


Слънцето тук е съюзник, но често и враг. Затова брането приключва няколко часа, след като то се покаже. Най-благодатните часове за събиране на благоуханните рози са по изгрев. Тогава маслото от корените се вдига в цветовете и те тежат най-много. Колкото повече огрява, толкова по-леки стават цветовете и по-трудно се пълнят чувалите.

 

Повече по темата гледайте във видеото.