През последните месеци НАП са получили повече сигнали за подобни случаи

През последните месеци от НАП отчитат повече сигнали от измамени клиенти на агенции за недвижими имоти. Те обикновено са за това, че за платените комисиони не е издадена касова бележка или друг счетоводен документ, посочва прессъобщение от Националната агенция по приходите.

 

По всички сигнали са възложени проверки. Практиката показва, че в по-голяма част от случаите нарушенията се потвърждават.

 

Завишеният брой на сигналите срещу агенциите за недвижими имоти, обясняват от НАП, се дължи най-вероятно на сезона и на отчетеното от бранша „раздвижване“ на този пазар. От НАП напомнят, че санкцията за неиздаване на касова бележка от физически лица, които не са търговци, е до 500 лева. При едноличните търговци и юридическите лица санкцията е от 500 лева до 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат. 

 

Дейността на нередовните агенции за недвижими имоти отдавна е в полезрението на данъчните. Средногодишната щета за бюджета възлиза на 26,2 млн. лв., а относителният дял на рисковите лица е 83%.