При редовната им консумация отслабва рискът от невродегенеративни, респираторни заболявания и диабет

Приемането на шепа ядки всеки ден може да намали значително риска от ранна смърт, сочи проучване на университета в Маастрихт, съобщава Би Би Си.

 

Изследването е продължило 10 години. Според резултатите 10 грама ядки на ден намаляват риска от преждевременна смърт с 23%. 

 

В изследването участие са взели повече от 120 000 холандци на възраст между 55 и 69 години. При тези от тях, които консумирали ядки всеки ден, рискът от смъртност заради рак, диабет, респираторни и невродегенеративни състояния е по-нисък в сравнение с останалите участници.

 

Най-много отслабва рискът от невродегенеративни състояния – с 45%, следван от респираторните заболявания – 39% и диабет – 30%.

 

Ядките са особено полезни, тъй като съдържат различни видове витамини, фибри, антиоксиданти и други биоактивни компоненти.