Повредени са жилищни сгради и инфраструктура

Видео: Ройтерс

 

Наводнение в Тбилиси отне живота на 11 души. Силна буря с проливен дъжд, силен вятър и градушка премина над грузинската столица през изминалата нощ. В резултат на стихията бяха повредени жилищни сгради, инфраструктура, но най-силно пострада зоологическата градина.

 

Първоначално кметът на града Давид Нармания съобщи, че по официални данни са загинали седем души. След това телевизия Рустави-2 информира за намирането на три тела на територията на зоопарка - негови служители, които били дежурни през нощта, а впоследствие спасителните служби откриха още едно тяло - на сътрудник на службата за извънредни ситуации. Без покрив са останали над 40 семейства в центъра на града, пише БТА. 

 

По данни на телевизията от зоопарка, който се оказал в епицентъра на бурята, са избягали повече от 30 животни. Издирват се шест лъва, шест тигъра, седем мечки, 13 вълка. От кметството призоваха жителите да не излизат навън, докато не бъдат открити всички хищници. 

 

Ще трябва време за пълна ликвидация на последиците и връщане на столицата към нормален живот, заяви премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили. Заместник-кметът на Тбилиси Иракли Леквинадзе заяви, че по предварителна оценка щетите възлизат на 10 милиона долара

 

Спасителните екипи успели да намерят част от избягалите животни на близките улици и да ги приспят, за да ги приберат обратно, но се наложило част от хищниците да бъдат убити заради прояви на агресивност. Загубите досега възлизат на близо 20 вълка, осем лъва, няколко тигри и ягуари, а от 17 пингвина са останали само три - останалите са се удавили.

 

Видео: Ройтерс