В МБАЛ-Бургас вече изследват нарушения на съня

Различни нарушения на съня вече изследват в отделението по уши, нос и гърло в МБАЛ-Бургас. Основната задача на специалистите е да установят дали те са безобидни, или крият сериозни заболявания. Едно от тях е сънната апнея – спиране на дишането по време на сън. 

 

"Проблемът става все по-популярен в света, но в България не му се отделя достатъчно внимание нито от страна на общопрактикуващите лекари, нито от специалистите“, обясни д-р Даниел Петков, началник на УНГ отделението. Една от причините е, че лечението на сънната апнея не се покрива от Здравната каса и затова се неглижира и от джипитата.

 

Хората с нелекувана сънна апнея спират да дишат многократно по време на сън. Това означава, че мозъкът и останалата част от тялото не си набавят достатъчно количество кислород. Ако състоянието се остави без лечение, води до развитието на голям брой здравословни проблеми като високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност, аритмии и сърдечен инфаркт, диабет, депресия, влошаване на разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност. 

 

Сънната апнея се установява с различни изследвания, сред които проследяване с апарат по време на сън (полисомнография) и ендоскопско изследване. То се извършва по време на изкуствено предизвикан сън в самото отделение. Пациентът се приспива с упойка, а лекарят оглежда с апарат горните и долните дихателни пътища, гърлото и носоглътката. 

 

Кои са симптомите, които могат да сигнализират за скрита сънна апнея? 

 

На първо място е хъркането, смятано досега само за неприятен шум, създаващ неудобство на партньора. Други симптоми могат да бъдат прекомерна дневна сънливост, хипертония, покачване на тегло, пробуждания през нощта, прекомерно изпотяване по време на сън, нощно ставане до тоалетна, сутрешно главоболие, сухота в устата при събуждане. Индикации могат да бъдат също раздразнителността, депресията, трудната концентрация, намалено либидо, намалена работоспособност и други.

 

Предразполагащи фактори са затлъстяване, вродени или придобити дефекти на лицето и шията, менопауза и ендокринни аномалии, а пушенето и системната употребата на алкохол ускоряват развитието на заболяването. От сънна апнея по-често страдат мъжете и жените в менопауза. 80-90% от случаите остават недиагностицирани и водят до намалена работоспособност и инвалидизация.