Общият брой на жертвите достигна 15 души

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС, Видео: Ruptly

 

Грузинските власти съобщиха, че 14 души, смятани за безследно изчезнали от небивалото неделно наводнение в столицата Тбилиси, са всъщност оцелели и са се върнали по домовете си. Така общият брой на безследно изчезналите от бедствието спадна до 9 души, съобщи БГНЕС.

 

Спасители, разчистващи грузинската столица Тбилиси след катастрофалното наводнение през уикенда, откриха тази сутрин в ждрелото Вере в центъра на града тялото на още една жертва, съобщи Интерфакс, цитирайки местни медии.

 

Тялото бе открито в лек автомобил след спадането на нивото на водата. На място работят полицаи и спасителни работници, които вадят от кално-пясъчните наноси коли и проверяват дали в тях няма още загинали.

 

По предварителни данни при внезапното наводнение през нощта срещу неделя колите паднали в коритото на реката и се оказали под слой от кал и пясък. На място са дошли и геолози, които изследват риска от нови кални свличания. Така по неофициални данни броят на жертвите от бедствието достигна 15 души. Още около 20 се смятат за изчезнали.

 

Продължават издирвателните работи на територията на зоопарка, който бе унищожен и много животни избягаха. Днес там под слой от тиня и кал бяха намерени глиган и крокодил, оцелели
след наводнението. Те са настанени в безопасни волери.

 

Практически цялата долна част на зоопарка е покрита с половинметров кално-тинест слой, съобщават от зоопарка. Ще се наложи дълго разчистване, въпреки сериозната помощ от доброволците, каза тя. От редица зоопаркове в Европа и Русия са предложили помощ за възстановяването му.

 

Щетите от наводнението по предварителни данни могат да надхвърлят 18 млн. долара, съобщи грузинският финансов министър Нодар Хадури, цитиран от Интерфакс.

 

"Разчитаме да получим тези средства от държавния бюджет, като преструктурираме някои разходи. Паралелно с това работим и за получаване на средства от донори", каза той.