Само осем души от тях са от квартала

34-ма души са задържани след поредните сблъсъци снощи в столичния квартал „Орландовци”. Това съобщи в предаването „Здравей, България” главен комисар Христо Терзийски - директор на ГД „Национална полиция". 

 

За кратко в понеделник вечерта имаше спречкване между гражданите, които бяха излезли на протест и полицията, която не ги допускаше във вътрешността на махалата.  


 

Според полицията само осем души от задържаните са от квартал „Орландовци”. 14 лица са санкционирани по закона за личните документи, 25-ма са прибрани заради неизпълнение на полицейски разпореждания, а петима от тях ще бъдат докладвани днес в прокуратурата за хулиганство.

Според главен комисар Терзийски криминогенната обстановка в „Орландовци” по принцип не е по-различна от тази в останалите райони на София. От всички престъпления в квартала над 60% са кражбите. 

 

След като се появиха информации за ромски тартори с прякори Пальо и Едноръкия, за които се твърди, че палят напрежението в „Орландовци”, комисар Терзийски коментира, че те не са сред задържаните, не се и издирват. 

Още по темата

 

„Чувал съм за Пальо. Знам, че живее от дълго време в „Орландовци”. В близост до адреса на ул. „Градините” има блок, който е бил ведомствен на полицията. Разговарях с бивши колеги от Пожарната, които продължават да живеят там. Те казват, че това са роми, които живеят от дълго време там и те нямат никакви проблеми с тях. Говоря конкретно за този Пальо”, заяви комисар Терзийски. 

 

На директора на СДВР е разпоредено да извърши вътрешна проверка, която да изведе реалната ситуация в този район. 

 

Ситуацията в „Орландовци” коментира и председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Атанас Атанасов. 

 

„Системните проблеми изискват системни решения”, заяви депутатът. „Държавата се е оттеглила от определени свои територии и ги е оставила на самотек”. 

 

Според него този тип системни натрупвания се експлоатират предизборно от определени политически сили. 

 

„ДПС неистово се стреми да има общински съветник в София”, заяви Атанас Атанасов. „ДПС системно работи за превземането на ромските махали в страната. Ескалацията на напрежението работи в тяхна полза”.

 

Атанас Атанасов смята, че специално в София е разкъсана връзката между общинската власт и МВР. 

 

„В Столичната община темата „сигурност” е подценена. Няма заместник-кмет по сигурността”, заяви Атанасов.

 

Според него трябва да се взимат превантивни мерки срещу престъпността.

 

 „Полицията не е за това - да бие, това е крайната фаза. Полицията, социалните служби трябва да са там, да взимат превантивни мерки”, коментира депутатът от РБ.

 

Повече гледайте във видеото!