Идеята е на Реформаторите и е гласувана на второ четене в Комисията по образование

Ново предложение на депутатите. Частните училища ще трябва да обучават 20% от учениците си напълно безплатно. Идеята е на Реформаторския блок и беше гласувана на второ четене в Комисията по образование.  


20-те на сто, които ще учат безплатно в частните училища ще са децата със специални потребности или такива като Елена с изявкни дарби. На 4 години научава немски само от телевизията. Стига до частното немско училище. И засега е единствената, която учи в него безплатно.


Ако в дадено частно училище, няма достатъчно деца като елена или такива, които са със специални потребности, ръководството ще трябва да приема без пари и други ученици.  

 

„Дали сме възможност в правилника на училището да залегнат критерии, с които да допълнят тези 20%”, обясни Бойка Маринска от Реформаторския блок.


Например: критерия за успех. Родители обаче не са съгласни с промяната. Сред тях е Ирина. Нейните 4 деца  учат в частни учебни заведения.


„Да кажат кои 20% ще влизат в тях, да не се окаже, че ще влизат само деца на администрацията”, на мнение е Ирина Репуц.

 


От частните училища твърдят, че ако се приеме, ще трябва да вдигнат таксите. Само така можело да осигурят безплатното обучение на новопостъпилите.


„Ние няма да имаме пари за заплати”, казва Валентина Денчева, директор на частно училище.

 

В закона, обаче, е записано, че и частните школа ще получават държавна издръжка. И ако си представим, че всяко едно от тези места всъщност е един ученик, това означва на практика, че за своето обучение той ще получава около 1300-1400 лева, което е издръжката в момента за един ученик.


Недоволни са и директорите на държавните училища, където децата са малко, съответно и парите също.


„За мен въпроса е за дофинансиране, а не изцяло за финансиране. Тогава вече дискриминацията наистина е на лице за общинските и държавните училища”, заяви Юлия Николова - директор СОУ „Отец Паисий” – Монтана.


Поправките не са минали обществено обсъждане. Предстои и гласуването в зала.


Повече по темата гледайте във видеото.