Клинични изследвания вече се извършват в няколко онкологични центъра в Европа

Когато ракови клетки са лишени от енергийния си субстрат, се увеличава ефикасността на химиотерапията, сочат резултатите от изследвания на клетъчно ниво и с животни, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

 

Възможно ли е в борбата с рака туморни клетки да бъдат обречени на гладна смърт, за да нарасне ефектът от химиотерапията? Този въпрос си задал американският биолог Валтер Лонго от Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис.

 

Изследванията му започнали през 90-те години на миналия век и първоначално били свързани със стареенето. Ученият успял да увеличи десетократно продължителността на живота на дрожди, като ограничил приема им на храна. Така заключил, че е възможно тези организми да бъдат в основата на появата на системи за защита, базирани върху ограничения калориен прием. След това заключенията на Лонго намерили приложение в онкологичните изследвания. 

 

Ученият предположил, че гладуването може да е от полза за пациентите, позволявайки им да понасят по-леко химиотерапията и да водят по-ефикасна борба със заболяването. Под ръководството му няколко екипа започнали да изследват ефекта от него върху 
клетъчни и животински модели. Учените установили, че изгладнелите до смърт клетки, т.е. клетките, лишени от енергийния си субстрат, реагират различно към често използваното при химиотерапия лекарство циклофосфамид в сравнение с нормалните клетки. Причината за това е, че докато здравите клетки изграждат защитни механизми срещу ефекта от химиотерапията, раковите клетки се размножават повече, преди туморът да се свие. 

 

Скорошни изследвания на учени от университета в Генуа, Италия, потвърдиха положителния ефект от гладуването. Всички тези изследвания обаче са извършени върху клетъчни или животински модели. 

 

Клинични изследвания вече се извършват в няколко онкологични центъра в Европа, но резултатите от тях все още не са известни.

 

„Скоро ще публикуваме резултатите от клинично изследване с 18 пациенти, подложени на химиотерапия”, поясни Лонго. „Лайденският университет в Холандия и университетът в Берлин, Германия, също скоро ще оповестят резултатите от изследванията си, извършени съответно с 13 и 50 пациенти. Ако резултатите са обнадеждаващи, ще се пристъпи към широкомащабни изследвания."