Това важи и за Унгария

 

Държавите от ЕС постигнаха съгласие по проблема с огромния поток имигранти. България и Унгария няма да поемат имигранти, които Съюзът ще преразпределя в отделните страни. 

Още по темата

 

Двете страни получиха статут на страни на предна линия за наплива с имигранти и европейските лидери уважиха аргументите им за ограничените им възможности да поемат допълнителен брой. На глава от населението Унгария има най-големия брой пристигнали за цяла Европа, докато в същата пропорция броят им в България е почти два пъти по-голям от този на Италия. Италия и Гърция се смятат за най-засегнати от феномена с имигранти и трафика с хора, и са изложени на всекидневен наплив към бреговата им граница.

 

Европейският съвет погреба предложението на ЕК за задължителни квоти и прие принципа за доброволно разпределение на общо 60 000 имигранти. Как точно ще стане това ще се решава до края на годината. За тогава бе отложен и дебатът по искането на Великобритания да се реформират европейските договори и предоговори членството ѝ в ЕС. 

 

„Безспорно броят на бежанците, които са в Италия и Гърция, трагедиите в Средиземно море, са факт и приемаме, че за тях вниманието е голямо. Само че сега в Средиземно море има цяла флотилия и целият натиск от бежанци се пренасочва през сухопътната ни граница с Турция. Настоявах да бъде включена и България със специален статут, защото всеки момент това може да се промени като бройка”, заяви премиерът Бойко Борисов.

 

„Искахме почивка пет минути, говорих с канцлера на Германия Ангела Меркел, с премиера на Великобритания Дейвид Камерън, после те ме подкрепиха и затова беше написано това в резолюцията. Остана доброволният принцип за разпределение на бежанците, защото считаме, че не е нужно да се приемат квоти, това противоречи на идеята за демократична, хуманитарна, добра Европа”, добави Борисов.

 

Видео: Министерски съвет

 

Репортер: Антоанета Николова