Oпозиционната партия „Нова демокрация“ напусна заседанието

 

Гръцкият парламент одобри тази нощ предложения от правителството референдум по последния вариант на споразумението с кредиторите. "За" гласуваха 178 от депутатите, 120 бяха против.

 

Допитването трябва да се проведе на 5 юли. Още преди този ден обаче страната най-вероятно ще  изпадне във финансова безизходица. Държавите  от Еврозоната приеха новината за референдума като прекъсване на преговорите и отказаха да удължат помощната програма за Гърция. В следващите дни Атина е заплашена да остане и без финансовата помощ на Европейската централна банка, която помага на гръцките финансови институции.  

 

По време на дискусиите тази нощ  представителите на опозиционната  „Нова демокрация“ напуснаха заседанието на  парламента. Председателят на партията Андонис Самарас нарече планирания референдум  „политическа комедия“. В реч пред депутатите премиерът Алексис Ципрас призова народа да каже „категорично не на „ултиматума“ на международните кредитори и да на солидарна Европа“. В същото време директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че планираното допитване ще бъде невалидно след вторник, когато изтича помощната програма за страната.

 

"От страната, в която се е родила демокрацията, няма да искаме от господин Шойбле и господин Диселблум разрешение, за да чуем гласа на народа! Референдумът, на който хората свободно ще изразят волята си, ще се проведе следващата неделя, независимо дали нашите партньори го искат или не! Гърците ще решат, а ние ще се съобразим с това!", категоричен бе премиерът Алексис Ципрас. 

 

Какъв обаче ще е въпросът към народа на този референдум? Защото предложението на кредиторите на Гърция важи до 30 юни. Народно допитване по въпрос, който не е актуален, изглежда безсмислено, според критиците на правителството. Според опозицията, истинският въпрос пред гърците е много по-голям. 

 

Проблемите, които крие конфронтация с кредиторите, са ясни. Ако програмата за финансиране на страната свърши във вторник, банковият сектор е изложен на голям риск. Европейската централна банка няма да има основание да продължи подкрепата за гръцките банки. Рекордните темпове, с които гърците теглят спестяванията си, могат да доведат до срив във системата. И то в момент, в който странта не може да плаща дълговете си и оставането й в Еврозоната е под въпрос. Много от гърците и хората живеещи в страната, обаче, са оптимисти. Вярват в здравия разум и традиционите ценности в Гърция. 

 

Опашки пред банкоматите могат да се видят на много места. Въпреки това се очаква се в понеделник банките да отворят и да работят нормално. В същото време кредиторите на Гърция се готвят за ситуацията след евентуален фалит. 

 

Вчера за първи път останалите 18 финансови министри на страните от Еврозоната заседаваха без Гърция. Те обсъдиха така наречения "План Б", който предвижда фалит на страната и излизането й от Еврозоната. Министрите увериха, че единният валутен съюз е в много по-силни позиции, отколкото преди няколко години, когато отново имаше опасност от фалит на Гърция. Повечето изявления след срещата бяха предупреждения към Атина.

 

"Можете да сте сигурни, че Гърция ще се сблъска със сериозни проблеми в следващите няколко дни. В резултат на собствените им решения", заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле. 

 

Репортери: Марина Цекова, Момчил Минков