Кредиторите подготвят общата валута за големия трус

Европа се готви за вариант без Гърция в Еврозоната. Въпреки че казаха, че сделка все още е възможна, кредиторите подготвят общата валута за големия трус. 

 

Министрите от Еврогрупата заседаваха без Гърция. Открито се обсъждат вариантите след евентуалното излизане на Гърция от Еврозоната. 

 

Днес Европейската централна банка хвърли пореден спасителен пояс на Атина. Решено беше да не се прекратява предсрочно спасителната програма.  Въпросът, който всички си задават, е какво следва.  

Още по темата


Брюксел напомня, че засега Гърция остава страна в Еврозоната. Въпреки че ЕЦБ продължава да рефинансира гръцките банки, помощта не беше увеличена. А в Гърция хората теглят парите си и притискат финансовата система. Ако, както се очаква, Атина не плати вноската от заема към МВФ след два дни, тя фактически фалира и се нарежда сред неплатежоспособните страни като Куба, Зимбабве и Сомалия.

 

„Можете да сте сигурни, че Гърция ще се сблъска със сериозни проблеми в следващите няколко дни”, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле. 


 
Според него отговорността за това е изцяло на правителството в Алексис Ципрас,  който реши в последния момент да свика референдум. 


 
Винаги съм казвал, че вратата пред Гърция е отворена. Не кредиторите, а представителят на Атина стана от масата на преговорите. Но процесът не е завършил”, допълни Шойбле. 

 

С интерес се очаква реакцията на борсовите пазари, които отварят утре. При неплатена вноска от заема до сряда, МВФ ще прати предупредително писмо и след още две седмици страната се обявява официално за неплатежоспособна. Тогава вече може да се говори и за излизане на Гърция от еврото, колкото и да се избягва този сценарий. 


 
Според европейците топката е отново в гръцко поле. От Тройката кредитори казаха, че не считат преговорите за окончателно провалени. Но пътят, по който гръцкото правителство води страната, не дава възможност за договорка.

 

Репортер: Антоанета Николова