Очаква се да се актуализира списъка на заподозрени за участие в радикални организации

В рамките на тази седмица Тунис и Алжир ще проведат конференция на високо равнище по въпросите за сигурността. Централна тема ще бъде изработването на нови мерки за борба с тероризма, и то преди всичко в граничните региони, съобщава алжирският вестник Al Fadjr, цитиран от агенция "Фокус".

 

В срещата ще вземат участие висши представители на различни военни структури на двете държави. Източник на изданието информира, че инициативата за планираното заседание е дошла от страна на алжирския президент Абделазиз Бутефлика и тунизийския му колега Беджи Каид Есебси.

 

„Това е съвещание за сигурност между страните, в което ще участват ръководители на оперативните военни структури и висшето командване на органите за сигурност, насочено към оказването на подкрепа на Тунис в този сложен за страната момент“, се казва в телеграмата на държавния глава на Алжир, адресирана до тунизийския лидер. 

 

Очаква се в хода на срещата да бъдат изработени нови мерки за борба с тероризма, като например актуализацията на списъка на лицата, заподозрени за участие в радикални организации. Конференцията обаче ще завърши с договаряне на подготовката за провеждането на съвместна военна операция на границата, насочена срещу престъпните групировки.