Възрастта ще се увеличава постепенно, решиха депутатите

Снимка: Архив, БГНЕС

 

Народното събрание прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване. "За" пенсионната реформа  гласуваха депутатите на ГЕРБ, Реформаторския блок, БДЦ и АБВ, както и четирима депутати от ДПС. 

Още по темата

 

Други шестима от депутатите на ДПС се въздържаха, а по-голямата част от парламентарната им група не участва в гласуването. Въздържа се и групата на Патриотичния фронт. Срещу законопроекта гласуваха депутатите от БСП и "Атака", които имаха собствени законопроекти за промени, отхвърлени от мнозинството.

 

Предвижда се плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за масовата трета категория труд. Предвижда се стажът за пенсиониране също да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

 

За лицата, които нямат изискуемия осигурителен стаж, който е не по-малко от 15 години действителен такъв, се предлага също плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, която да достигне през 2029 г. 67 години. Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца.

 

От 1 януари 2016 г. се предлага въвеждане на възраст за пенсиониране на работещите в сектор "Отбрана и сигурност", като възрастта следва да е 52 години и 10 месеца. Предлага се плавно увеличаване на възрастта до достигане на 55-годишна възраст. Срещу тази реформа има остра съпротива от страна на синдикатите и служителите в МВР.

 

„Представете си жена войник на 55 години да тича с пълно бойно снаряжение 40 килограма. Призовавам за общ фронт на жените в парламента. Всички ние в български условия сме повече мъже от мъжете, раждаме, работим, грижим се за семейството, винаги сме на първа линия за каузи”, подчерта Мая Манолова от БСП.

 

„Кажете какво ще усети един човек, на който с по един месец ще му се увеличава възрастта за пенсиониране? Две цели имат нашите предложения - увеличаване на пенсиите и устойчивост на модела. Запазването на сегашното положение гарантира катастрофа с пенсиите”, коментира социалният министър Ивайло Калфин.