Зад тях са застанали граждани от десетки населени места

Фондация „Даная” отново настоя за спешни реформи в детското здравеопазване. На годишнината от смъртта на 15-годишното момиче Гражданската инициатива „Даная за живот” внесе в деловодството на Министерския съвет, парламента и Здравното министерство искане за шест конкретни промени.

Сред тях са дигитална информационна система, която в реално време да насочва родители към медицински специалисти и лечебни заведения според състоянието и местоположението на детето. От инициативата искат и горещ телефон за хора, които са настанени в болница.

„Точките касаят действия, свързани с изпълнителната власт. Част от тях касаят законодателни промени. Надяваме се чрез изпълнителната власт, чрез НЗОК да бъдат въведени рестриктивни механизми към болничните заведения и тези, които ползват обществения ресурс, така че да бъдат принудени най-накрая да си свършат работата, а не само да говорят за пари и разпределяне на пари”, обясни председателят на фондация „Даная” Кремена Кунева.

Фондация „Даная” ще съди държавата заради одобрението за частна детска болница

„Днес не чувам и не виждам, не се чувствам добре. Искам само да кажа, че днес става 1 година от смъртта на Даная и това беше един спасяем живот. Много е жалко, защото липсите в здравеопазването убиват”, коментира майката на починалото дете Ани Стоянова.

Зад реформите с подписа си застават близо 12 хиляди души от повече от 44 града от цяла България.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase