Знаят ли за какво гласуват в неделя гърците?

 

Снимка: БГНЕС

 

Гърция стаила дъх – часове преди референдума. Днес е ден за размисъл – между „охи” и „не”. Агитацията вече е забранена, забранено е и обявяването на резултати от социологически проучвания. Гърция е пред осми за страната референдум в новата си история. В шест от допитванията въпросът, на който е трябвало да отговаря народът, е бил каква да е формата на управление, а само един референдум е бил свикан за одобряване на конституцията на страната.


Утре обаче гърците са изправени пред друг важен избор – а именно да кажат „Да” или „Не” на споразумението на тройката кредитори към страната им и по този начин да определят бъдещето си. Подготовката за изборът беше направена буквално за дни.


Първите доставки на бюлетини са започнали още в сряда, за да могат да достигнат навреме и до най-отдалечените острови и региони. В рамките на няколко дни трябваше да бъдат отпечатани над 10 милиона бюлетини, които да бъдат доставени в 19 000 избирателни секции в цялата страна. Според много анализатори референдумът не е законен, тъй като хората не са имали никакво време да бъдат информирани и да съставят собствено мнение по въпроса на допитването.


Когато банкоматите пускат по 60 евро на ден, отиването до урните за хиляди гърци може да се окаже скъпо удоволствие. Гласуването става според адресна регистрация. И за жителите на островите или по-отдалчените региони пътуването до някоя от 19 000 секции може да надхвърли 250 евро. Според Панос обаче всеки трябва да намери начин утре да отиде до урните.


„Това е избор за бъдещето. Ние трябва да подкрепим растежа, но растеж за всички, не само за шепа хора”, на мнение е Панос.


Изборът между „Да” или „Не” за повечето хора ще определи пътя на Гърция оттук нататък.


„Това не е референдум за еврото или за драхмата. Това е референдум за спиране на политиката, която наследихме от предишните правителства”, казва още Панос.


Анна Калинчева живее в Гърция повече от 20 години. До последно не е взела важното решение.


„Трябва да останем в Европа с нокти и зъби, защото би било катастрофално, ако излезем от Европа. От друга страна са тези, които казват досега сме се борили, ние сме деца на революцията, на демокрацията и ще се борим до край”, обяснява историкът Анна Калинчева.


Залаганията за „Да” или „Не” на референдума продължиха до последно и в букмейкърските пунктове. Според Никос обаче независимо от резултатите и тук сред залаганията, и в неделя след референдума, изходът ще е еднакъв.


Не така обаче смята социологът Йоргос Плиос. Според него от резултатът в неделя ще зависи как ще се наредят картите за Гърция от тук нататък.


„Това е един много важен момент в съвременната история на Гърция. За това как ще се развием от сега нататък. Ако гласуваме „Да”, не можем да протестираме повече срещу мерките на Европа, а ако гласуваме „Не” – ще имаме такава възможност малка или голяма, това е друг въпрос”, казва Йоргос Плиос – декан на факултета по комуникации и масмедии в Атинския университет, социолог.


Битката между „Да” и „Не” продължи до последно и между политиците. Демонстрации и агитации до вчера имаше навсякъде. Активисти на управляващата партия СИРИЗА облепиха целия град в плакати – с които призовават да се гласува с „Не” на референдума.


Народното допитване в Гърция ще бъде отразено от стотици журналисти от целия свят.
Референдумът ще се проведе при специални мерки за сигурност и ще е валиден при гласували повече от 40% от хората с право на вот. Всичко за деня на референдума ще ви разкажем на живо от Атина.


Повече по темата гледайте във видеото.