Стотици хиляди българи пребивават в южната ни съседка

 

Тревоги обземат сънародниците ни, които живеят и работят в южната ни съседка. Трудности за тях все още няма, или поне не по-различни от тези на самите гърци. 

 

Стотици хиляди са нашите сънародници в Гърция, някои са заети постоянно с договори, други обаче чисто документално не са съвсем уредени. И оттам може да дойде проблемът, в случай, че им се наложи да се приберат обратно у нас. На практика дори да са придобили умения и  стаж, тези години, прекарани в Гърция, може да отидат на вятъра, ако не ги притежават и на хартия.  

Още по темата

 

120 хиляди са постоянно пребиваващите в Гърция българи. През лятото броят им достига 200 хиляди. Те хем са странични наблюдатели, хем са участници. Нямат право на глас в Гърция, но имат право на надежда.

 

Петя и Мишел живеят и работят в южната ни съседка от 15 години. Тя е медицинска сестра, а той се справя добре в частния сектор. Устроили са цялото си семейство в Гърция. А България не е опция за тях. Затова се надяват кризата да ги отмине тихо. 

 

Анализатори обаче предрекоха тотално объркване както на гръцката социална система, така и на нашата. Ако всички (или поне голяма част от сънародниците ни) загубят работата си там, ще се завърнат в България. Така ще секнат потоците от средства, които изпращат на семействата си. Ще се увеличи безработицата. Но и безизходицата.

 

А това може да отвори широко вратата им към сивия сектор. Още повече са хората, които са натрупали умения и стаж, но нямат документи за това. Властите у нас са склонни на компромиси. Първият - за хората, които са натрупали опит в сферата на домашните услуги.

 

И все пак управляващите се готвят превантивно за най-лошия сценарий. И обсъждат различни варианти. Един от тях остават бюрата по труда. Към момента предлагат 13 хиляди свободни позиции. Най-голям е гладът в туризма, но и най-много са българите, които в Гърция работят точно в тази сфера. 

 

Търсят се шофьори, продавачи. И медицински сестри. Така ако Петя все пак реши да се върне у дома - ще може да открие работа. Но тя не иска. Защото все още се чувства добре с личната си финансова стабилност в Гърция. И си представя как би разсъждавала, ако имаше право на глас. 

 

Междувременно, министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че опасност за нашата финансова стабилност няма. Той цитира чуждестранни анализатори, според които България може да се окаже един от най-приветливите партньори за всякакви инвестиции.